Красива празнична погача

26/12/2015
"Време е за една погача, която има задължително място на вашата празнична трапеза и не се приготвя никак трудно."
Приготвяне40 мин.
Готвене55 мин.
Общо95 мин.
Порции13 парчета
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо35 812
  • Преглеждания за месеца242
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества
Погачи

Начин на приготвяне

Разбърква се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса 30 минути.

Отделят се 2 топчета с размера на ябълка за средата и за пълнеж по края на питката. Останалото се разделя на две части. Всяка се разделя на още три. За външния кръг се разточват на кръгли кори и намазани с олио се нареждат една върху друга, като последната не се маже.

Нарязва се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Хващаме връхчето, промушва се през разреза, краищата леко се подвиват и се навива като кифличка. Нареждат се по стените на тавата.

Втората топка, разделена на три, се оформя по същия начин, но след като се изтегли връхчето и се получи листо, долната част двата края се събират и притискат. Нареждат се листенцата като втори ред, а в средата е топчето.

След 15 минути се намазва с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса за около 55 минути, като към края се покрива с фолио, за да не прегори. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с кърпа.

Цветен кухненски нож за хляб и тестени изделия
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цветен кухненски нож за хляб и тестени изделия
4.22 лв.
Виж ››

За хляба и тестените изделия ви трябва специален нож, препоръчваме ви този цветен кухненски нож, който ще улесни живота ви.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Румяна
Румяна
24.01.2017 20:10
Много красива.
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Мисля ,че ще стане ,но няма да е същия ефект както при тази- пълнозърнесто втасва по бавно и листенцата няма да са толкова видими Съвет- направете я с типово брашно ще е супер
0
0
Ilaria
Ilaria
30.12.2015 12:02
Дали ще се получи с пълнозърнесто брашно?
0
0