Вкусна Месеница

Вкусна Месеница
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 6
30/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-6
"Не сме съвсем сигурни какво означава месеница, но знаем че е вкусно и искаме още"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пак. (10гр.)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 60 - 70 мл.
  • кисело мляко - 200 мл. или половин кофичка от 400 мл
  • масло - 50 гр.
  • олио - колкото поеме
  • брашно - 800гр или колкото поме до до меко, не много лепнещо тесто
  • за плънката
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • сирене - 300 - 400гр. (да попие в яйцата)
  • за намазване
  • яйца - 1 бр. - само жълтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравейте, това да си призная това беше втората ми месеница, но се получи мекичка и вкусна. Експериментирах с рецептата тъй като...обичам да следвам вътрешното си аз ;)

Както винаги почти, когато има мая я подбъркваме с водичка и захар и я оставяме да шупне. Когато е готова тази смес към нея добавяме останалите продукти за тестото. Тук е мястото да вметна, че маслото го бях оставила да се размекне, а яйцата ги бях разбила отделно.

Прибавяйте брашното постепенно, тъй като някой бръшна сгъстяват по бързо от други. Когато достигне консистенция подходяща да се включат ръцете ви оставете лъжицата, с която бъркате и намазнете ръцете си с олио. Така ще месите докато тестото стане меко и не лепнещо (до колкото е възможно с всичкото това олио).

Оставете тестото настрана да втаса частично и направете сместа си за плънката. Когато достигне почти двойно обема си тестото се примесва малко и се разстила на правоъгълник с дебелина около 1 см., намазвате цялата кора и я завивате откъм късата страна на руло. След това разрязвате на парчета с дебелина около 5 см. и редите в намазнена тава (не много голяма за да са плътно парчетата едно до друго) с разбира се плоската страна нагоре.

Сложете тавичка без да я мажете в не предварително загрята фурна без вентилатор на около 150-170 градуса като я следите и когато бухне я намажете с жълтък и я оставете да се доизпече, като я проверявате с клечка дали е готова. Ако нещо тиклавее, а коричката е почти готова, намалете фурната още!

Когато я извадите я покрийте с кърпа и оставете да се поохлади преди да я разчупите - колкото и да се изкушавате ;)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: