Коледен кейк

08/01/2018
ГАЛЯ ДУМАНОВА
отГАЛЯ ДУМАНОВАИноватор17711272
"Ето един страхотен кейк, който да приготвите за Коледа, но и винаги, когато ви се яде нещо сладичко "
Приготвяне60 мин.
Готвене130 мин.
Общо190 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо45 285
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана11 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • яйца - 6 бр.
  • стафиди - 500 гр.
  • сушени кайсии - 100 гр. нарязани на дребно
  • сушени череши - 150 гр. нарязани на половинки
  • орехи - 100 гр. нарязани
  • бадеми - 100 гр. нарязани
  • портокалова кора - 75 гр. нарязани на ситно
  • кора от лимон - кората от 1 лимон настъргана
  • сок от лимон - от 1 лимон
  • портокалов сок - 4 с.л.
  • коняк - 100 мл. (аз сложих Капитан фред)
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1 с.л. смлян
  • джинджифил - 1 к.л. смлян
  • масло - 350 гр.
  • мед - 3 с.л. акациев
  • кафява захар - 200 гр.
  • захар - 150 гр.
  • брашно - 350 гр.
  • 1 бакпулвер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкът се приготвя 15-20 дни преди Коледа или празника на които ще се консумира!

Плодова смес която се приготвя предният ден.

Смесват се, завиват се с домакинско фолио и се оставят на хладно:

500 гр.стафиди

100 гр.сушени кайсии- нарязани на дребно

150 гр сушени череши- нарязани на половинки

100 гр. орехи нарязани

100 гр. бадеми нарязани

75 гр. портокалови кори, нарязани на ситно

настъргана кора от 1 лимон

сок от 1 лимон

4 с.л. портокалов сок

100 мл. коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)

1 с.л. канела

1 с.л. смлян карамфил

1 к.л. смлян джинджифил

На другия ден:

Включва се фурната на 140 гр.

Пресява се 350 гр. брашно.

Застила се с хартия за печене дъното и стените на формата. Аз използвам метална кутия с капак, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.

В купа се слага 350 гр. масло, 3 с.л. акациев мед, 200 гр. кафява захар и 150 гр. бяла захар.

Сместа се разбива на крем с миксер за 7-8 минути, след това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа и се слага по 1 с.л. брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце и така до 6-то.

Прибавя се половината от останалото брашно смесено с 1 бакпулвер, и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес.

Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см.

Отгоре се слага двойна хартия за печене, завързва се около формата/кутията/като бурканче със сладко (аз не я връзвам, а слагам капака на кутията, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).

Така опакован кексът се слага да се пече от 1 час до 1 час и 50 минути.

Като се изпече се надупчва на няколко места с клечка за зъби и се залива с 5 с.л. ром, оставя се така 30 минути след което се вади на решетка до пълното му изстиване.

След това се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена/2-3/ се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на празника от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай. Може да се украси кейка с крем по желание, захаросани и сушени плодове, може да се консумира и в този си вид! подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

ГАЛЯ ДУМАНОВА
Преводът на рецептата е на Светлана Трънкарова.
0
0
Светлана Трънкарова
Да, добре е да се посочва източникът, от където е, взета рецептата. Тя не е ноя авторака, но преводът е мой, да бяхте посочили поне първоизточник, който е руски. Аз съм го посочула в блога си.
Да бяхте си направили и труда да го опишете със свои думи, някак си некоректно е да се ползва чужд труд.
1
0
Здравка Зиче
Здравка Зиче
18.12.2018 20:41
Защо крадеш рецептите на хората МА???
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв