Коледен кейк

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Коледен кейк
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Ето един страхотен кейк, който да приготвите за Коледа, но и винаги, когато ви се яде нещо сладичко"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • стафиди - 500 гр.
  • сушени кайсии - 100 гр. нарязани на дребно
  • сушени череши - 150 гр. нарязани на половинки
  • орехи - 100 гр. нарязани
  • бадеми - 100 гр. нарязани
  • портокалова кора - 75 гр. нарязани на ситно
  • кора от лимон - кората от 1 лимон настъргана
  • сок от лимон - от 1 лимон
  • портокалов сок - 4 с.л.
  • коняк - 100 мл. (аз сложих Капитан фред)
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 1 с.л. смлян
  • джинджифил - 1 к.л. смлян
  • масло - 350 гр.
  • мед - 3 с.л. акациев
  • кафява захар - 200 гр.
  • захар - 150 гр.
  • брашно - 350 гр.
  • 1 бакпулвер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкът се приготвя 15-20 дни преди Коледа или празника на които ще се консумира!

Плодова смес която се приготвя предният ден.

Смесват се, завиват се с домакинско фолио и се оставят на хладно:

500 гр.стафиди

100 гр.сушени кайсии- нарязани на дребно

150 гр сушени череши- нарязани на половинки

100 гр. орехи нарязани

100 гр. бадеми нарязани

75 гр. портокалови кори, нарязани на ситно

настъргана кора от 1 лимон

сок от 1 лимон

4 с.л. портокалов сок

100 мл. коняк (аз сложих Капитан фред- страшно е ароматен)

1 с.л. канела

1 с.л. смлян карамфил

1 к.л. смлян джинджифил

На другия ден:

Включва се фурната на 140 гр.

Пресява се 350 гр. брашно.

Застила се с хартия за печене дъното и стените на формата. Аз използвам метална кутия с капак, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.

В купа се слага 350 гр. масло, 3 с.л. акациев мед, 200 гр. кафява захар и 150 гр. бяла захар.

Сместа се разбива на крем с миксер за 7-8 минути, след това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа и се слага по 1 с.л. брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце и така до 6-то.

Прибавя се половината от останалото брашно смесено с 1 бакпулвер, и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес.

Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см.

Отгоре се слага двойна хартия за печене, завързва се около формата/кутията/като бурканче със сладко (аз не я връзвам, а слагам капака на кутията, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).

Така опакован кексът се слага да се пече от 1 час до 1 час и 50 минути.

Като се изпече се надупчва на няколко места с клечка за зъби и се залива с 5 с.л. ром, оставя се така 30 минути след което се вади на решетка до пълното му изстиване.

След това се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена/2-3/ се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на празника от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай. Може да се украси кейка с крем по желание, захаросани и сушени плодове, може да се консумира и в този си вид!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ГАЛЯ ДУМАНОВА
ГАЛЯ ДУМАНОВА
Преводът на рецептата е на Светлана Трънкарова.
19.01.2019 09:32
Светлана Трънкарова
Светлана Трънкарова
Да, добре е да се посочва източникът, от където е, взета рецептата. Тя не е ноя авторака, но преводът е мой, да бяхте посочили поне първоизточник, който е руски. Аз съм го посочула в блога си.
Да бяхте си направили и труда да го опишете със свои думи, някак си некоректно е да се ползва чужд труд.
19.12.2018 14:50
2
Здравка Зиче
Здравка Зиче
Защо крадеш рецептите на хората МА???
18.12.2018 20:41
3
Emilia Krumova
Emilia Krumova
Уууууаааууууу.......страхотна вкусотия . Поздравления
25.01.2017 19:56
marcheva14
marcheva14
Поздравления! Прекрасна рецепта на Английски Коледен Кейк - АКК. Така всички го наричат. Нямам в момента такава висока кутия за печене, иначе го приготвям. Точно и така се напръсква с алкохол през няколко дни, това е задължително и по този начин кейка се съхранява и остава влажен и сочен. Не препоръчвам да се ползва сок от компот или нещо подобно, не става.
Браво!
17.12.2016 21:06
stoqnov
stoqnov
прекрасен кекс
18.01.2016 13:59
Магдалена Маринова
Магдалена Маринова
Вкусно
14.01.2016 13:28
1
Маги Стоянова
Маги Стоянова
Прекрасен е и е богат на аромати,със сигурност и на вкус е чудесен
13.01.2016 00:25
Рая Стоянова
Рая Стоянова
Изглежда страхотно
12.01.2016 22:42
Антоанета Стоева
Антоанета Стоева
Чудесен е
09.01.2016 18:05
Венета
Венета
Изглежда ми вкусно,ще изпробвам рецептата!
08.01.2016 22:27