Начин на приготвяне
Предварително се активира маята с малко от прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар и малко брашно.
В отделен съд разбъркваме с водата, прясното мляко, яйцата, солта, брашното и малко натрошено сирене, гъсто кашовидно тесто. Към него добавяме маята. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес, която оставяме да втаса до удвояване обема на тестото.
Поставяме в намазана тавичка тестото, като отгоре на сместа нарязваме парченца мазнина и натрошено сирене по цялата повърхност. Намазваме с разбит жълтък, смесен с масло и олио.
Пече се 60 минути на умерена фурна до зачервяване, след което изваждане и нарязваме на триъгълници.
Забележка: Тестото трябва да е толкова гъсто, че да пада на парцали когато се разбива с шпатулата. Маслото се поставя отгоре нарязано на малки парченца, или с лъжичка се гребва и се пускат малки парченца от мазнината. Вътре в самото тесто не слагайте мазнина. Можете да добавите малко сирене за по-добър вкус, но да бъде едро натрошено, защото иначе се стопява от топлината. Количестовото брашно си зависи от марката брашно, защото някъде отива по-малко брашно, другаде повече.
Коментари