Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Лунички с моркови

Лунички с моркови

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Лунички с моркови2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
40

Необходими Продукти

  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • масло - 3/4 ч.ч. или маргарин
  • сметана - 1/3 ч.ч.
  • яйца - 1 бр. жълтък, разбит
  • ванилия - 1 пак.
  • за плънката
  • масло - 1 с.л.
  • моркови - 1 1/2 ч.ч. настъргани
  • захар - 1 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/4 ч.л. млян
  • пудра захар - за поръсване.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното и 1/4 чаша кристална захар. Нарежете 3/4 чаша масло, докато се получи троховидна смес. Отделно смесете сметаната, жълтъка и ванилията. Добавете сухата смес, докато се получи гладко тесто. Разделете го на две, покрийте и оставете в хладилника за около 3 часа.

Междувременно стопете допълнителната 1 лъжица краве масло (или маргарин) на слаб огън. Прибавете морковите, допълнителната 1 лъжица захар, канелата и джинджифила. Варете на средно силен огън около 4 минути или докато морковите омекнат, като бъркате от време на време.

Ако сместа е рядка, отцедете я. Оставете да изстине и прибавете 1 лъжица краве масло или маргарин. Разточете всяка половина от тестото върху леко набрашнена повърхност, докато се получи пласт, дебел 0.5 см.

С помощта на метална формичка изрежете кръгчета, наредете ги на 1‐2 см един от друг върху неподмазана тава и сложете в средата на

всеки кръг по около 1 чаена лъжичка от морковената смес.

Прегънете кръгчетата на две и притиснете краищата с вилица, за да залепнат. Печете 10-12 минути при 180°С или докато получилите се лунички леко покафенеят. Оставете да изстинат върху телена решетка. Докато са още топли, ги поръсете обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: