Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Златка

Пита Златка

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Пита Златка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • мая - прясна, колкото орех
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава, прибавя се захарта и се залива с малко хладка вода. Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат бухналата мая, киселото мляко, разбитите яйца и 5 ½ лъжици олио. Замесва се меко тесто.

Разделя се на 3 равни части, които се разточват на три кори. Намазват се обилно с разтопеното масло и се слагат една върху друга. Навиват се на руло, което се изтегля от средата към краищата. Двата края се усукват в обратни посоки.

Завива се на охлюв и се слага в намазана с масло тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло. След като втаса, се намазва с 2 жълтъка, разбити с ½ лъжица олио. Пече се в предварително загрята умерена фурна.

След като се извади от фурната, се поръсва със студена вода или се намазва с натопена във водата четка. Завива се в кърпа и отгоре с хартия, за да се задуши и омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: