Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Задушени Картофи»Пресни картофки задушени

Пресни картофки задушени

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110342611
Пресни картофки задушени1 / 3
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ние много обичаме тези златисти, пресни и ароматни картофки! Никога не бихме се отказали от тях! А вие?"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг дребни пресни
  • масло - 50 г
  • олио - 50 г
  • копър - 1 връзка
  • чесън - 2 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресните картофи се почистват, като се слагат в голяма тенджера с шепа едра морска сол, захлупват се с капака и се тръскат силно. След това се измиват и отцеждат.

Спокойно може да се сготвят и небелени, стига да са съвсем пресни. Слагат в тенджера под налягане, където маслото и олиото вече са нагряти. Прибавя се нарязаният чесън, солта и около 150 мл вода.

Щом тенджерата започне да съска, огънят се намалява на тих и картофите се задушават около 30-40 минути.

Дали са готови, ще познаете по миризмата на леко загоряло картофче. Д

Задушените картофи се дръпват от огъня, но не се отхлупват веднага, а след десетина минути. Тогава няма да са залепнали за дъното.

Изваждат се, наръсват се със ситно нарязания копър и...се изяждат.

Пресните картофки задушени са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Не е ли малко множко да се готвят 30-40 минути в тенджера под налягане едни малки пресни картофки?
22.11.2022 10:32
Татьяна Балова
Татьяна Балова
Да, леко загарят, просто стават апетитно кафяви. Готовността се усеща по миризмата, която излиза от отвора на тенджерата. Щом замирише на леко препеченко, дръпнете от огъня и оставате, без да отваряте капака. Отворете го след десетина минути, тогава залепналите за дъното препеченки картофки ще се отделят лесно.
21.01.2022 13:09
Николина Панчева
Николина Панчева
аз добавям малко водичка .
10.06.2017 06:14
Monika Ivanova
Monika Ivanova
миризмата добре, а не загаря ли всъщност наистина отдолу?
05.05.2016 05:01
1
Покажи всички подкоментари