Начин на приготвяне
Заливаме с вода и сваряваме цели обелените картофи с щипка куркума. След като се сварят, изливаме водата и намачкваме с вилица. Добавяме сол и сминдух на вкус и 1 с.л. брашно с 3 с.л. галета. Слагаме 1 сурово яйце и разбъркваме добре.
От получената смес оформяме около 12 топчета. Може да навлажняваме ръцете с вода, за да е по-лесно. Оставяме топките на хладно и правим пълнежа от спанак.
Приготвяме, като нарязваме 1-2 стръка зелен лук и 100 г спанак. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме 1 с.л. нарязани листа от пресен джоджен.
Всички зеленчуци запържваме в малко зехтин и вода, докато останат на мазнина. Когато изстине сместа, правим скаличките. Вземаме картофена топка, разстиламе върху набрашнена повърхност.
По средата на така получената питка поставяме малко от спанака и внимателно събираме крайчетата и отново оформяме като топка, но вече с пълнеж.
Подреждаме в намазана с мазнина тавичка. Всяка скаличка поливаме с малко зехтин и печем в предварително загрята на 220 градуса фурна до розово.
Поднасяме с Топъл сос от копър.