Руски черен хляб

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
639
994
191
627
1
30/01/2016
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 941
  • Преглеждания за месеца95
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 4 ч.ч. ръжено
  • брашно - 3 ч.ч. пшенично
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • трици - 2 ч.ч. пшенични
  • кимион - 2 с.л.
  • лук - 2 с.л. на прах
  • резене - 1/2 ч.л. счукано
  • мая - 2 пакетчета суха
  • вода - 3 ч.ч.
  • оцет - 1/4 ч.ч.
  • меласа - 1/4 ч.ч. тъмна или сироп от сладко
  • масло - 1/4 ч.ч. разтопено
  • шоколад - 30 г горчив
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ръженото и пшеничното брашно се пресяват заедно. Две пълни чаши от брашнената смес се разбъркват със захарта, солта, триците, маята и подправките.

В тенджерка се смесват водата, оцетът, меласата, шоколадът и маслото и се загряват на слаб огън. Сместа се изсипва при сухите съставки и всичко се разбива с миксер на гладка маса.

Добавя се още брашно и се замесва меко тесто, което се слага на поръсена с брашно повърхност, покрива се и се оставя да престои 15 минути.

След това се доомесва, като се прибавя и останалото брашно. Полученото еластично тесто се намазва леко с масло, слага се в дълбок съд, покрива се и се оставя за 1 час на топло да втаса.

След това се разделя на две части, от които се оформят два хляба. Слагат се в намаслена тава или форми и се намазват с разбитото яйце. Пекат се около 1 час в предварително загрята умерена фурна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар