Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Френски Франзели

Френски Франзели

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Френски Франзели2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Всичко, което сте чували за френския хляб и прословутите френски франзели, е вярно - уникално вкусни са"

Необходими Продукти

  • пшенично брашно - 450 г фино
  • суха мая - 2 чаени лъжички
  • пудра захар - 1 чаена лъжичка
  • витамин с - 1 таблетка
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в 300 мл топла вода. Сместа се оставя на топло да втаса. След като започне да образува пяна, се добавя счуканата таблетка витамин С.

Брашното се пресява със солта. Добавя се закваската и се замесва меко тесто. Меси се 10 минути, след което се слага в намазан с мазнина съд и се покрива с намаслено фолио. Оставя се за 20 минути на топло.

Тестото се измесва още веднъж върху посипана с брашно повърхност и се разделя на 3 части. Две от тях се държат покрити, а от третата се прави правоъгълник с дължина 20 см. Двата му края се съединяват, като силно се притискат. Шевът трябва да е отгоре.

След това тестото леко се разтегля от средата към краищата, като се поглажда с ръце, докато се получи приблизително правилен цилиндър с дължина около 25 см. По същия начин се оформят и останалите части от тестото.

Франзелите се слагат в леко намаслена и посипана с брашно тава. Отгоре им се правят диагонални разрези с нож. Оставят се на топло, за да втасат (60÷90 минути).

В това време фурната се загрява до 220°С.

Франзелите се намазват с разбитото яйце с помощта на четка и се пекат 15-20 минути. Оставят се да изстинат върху метална решетка.

Ядат се, докато са пресни.

Френските Франзели са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#180257
Потребител#180257
Витами С за първи път чувам да се слага каква му е функцията
22.01.2017 09:18
1