Пилешки сарми

Кака и БаткоКака и Батко
Новак
11
39
1
09/02/2016
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции6 душмански
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 842
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 5 - 6 бр. пържоли от обезкостен бут, може с кожа
  • гъби - 200 - 300 г пресни, може и консервирани
  • топено сирене - 250 г
  • орехи - 100 - 150 гр.
  • кисело зеле - зелеви листа според големината, достатъчни за увиване на пържолите
  • лук - 1 средна глава
  • универсална подправка - за скара, но може и собствени подправки
  • олио - 100 - 150 г
  • сол - на вкус, но не много
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата ви трябва глинен гювеч с капак - 4-6 литра.

Отделя се ципата на гъбите, измиват се и се нарязват на парченца (при консервираните това не се налага). Лукът, нарязан на полумесеци, се запържва до златисто в мазнината. Към запържения лук се добавят гъбите и се похлупват се, докато омекнат и намалят обема си. Добавят се орехите, счукани на едро.

Съдът се оставя отворен на умерен огън до изпаряване на водата - разбърква се периодично, колкото да не загори.

Пържолата се овалва в пикантината само от едната (външната) страна, поставя се върху разстлания зелев лист, в нея се поставя част от плънката и част от топеното сирене.

Навива се на руло, завива се в листото и се поставя в предварително намасления гювеч. Така се прави с всички останали пържоли, добре е да са само на един ред - преценете броя на пържолите според големината на гювеча, ориентировъчно в 6 литров (кръгъл) гювеч се побират 6 сарми.

Остатъка от плънката изсипете в гювеча и добавете 200-250 мл вода. Поставете капака и печете на 300 градуса за не повече от 2 часа - час и половина са достатъчни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар