Начин на приготвяне
Меси се в машина за хляб или в тестомесачка. Може и на ръка, но става по-хубаво машинно. Тук не важи това за подготовката на маята, за това просто слагате всички съставки без брашното, смесвате ги добре и почвате да добавяте брашно до желаната консистенция.
Разделяте тестото на 3 топки и ги завивате в намазнени със зехтин парчета стреч фолио. Слагате ги в хладилника да престоят за около 30 мин., а през това време си нарязвате и подготвяте съставките за отгоре.
Кашкавала го стържете на ситното ренде, шунката на много тънко се реже (в моя случай наготово от магазина), гъбите цели напречно и на немного тънко се режат, да не се загубят, като се изпекат.
Доматите, ако са от варианта на кубчета, съвсем леко ги намачквате и овкусявате със сол, риган и зехтин. Ако са домашни, с малко магданозец са готови направо за разстилане върху блата, като само се добавят подправките.
Блатовете се разпъват с ръце и пръсти с помощта на малко брашно, оставя се леко надигнато ръбче, разпъвате ги с размера на тавичките ви, и след това ги слагате в тях, като тавата трябва да е добре омазнена.
Пекат се на предварително загрята фурна на около 220 градуса, без вентилатор. Гледайте блатът ви да не е дебел, а само ръбчетата да са леко надигнати като на снимката.
Когато ги извадите от фурната, намажете крайчетата със зехтин. Първата пица е само с моцарела отгоре, а другите две са с шунка, кашкавал и гъби. В центъра има яйце, което се чуква по средата на печенето. Кашкавалът се слага върху доматите, под другите съставки.