Истанбулски гевреци

07/02/2016
"Научете се как да приготвяте тези оригинални истанбулски гевречета със сусам. Вървят с чаша яйрян и добро настроение "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции14-16
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 905
  • Преглеждания за месеца85
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • мая - 1 п. суха
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • брашно - 2 1/2 ч.ч
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • петмез
  • сусам - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Добавете маята, захарта, солта и олиото. Налейте водата и омесете меко тесто.

Оставете тестото да втаса. Готовото тесто накъсайте на 14-16 топчета. Всяко топче направете на фитил, а фитила на геврек.

Кипнете подсолена вода и пускайте гевреците във врящата вада. Гевреците са готови за изваждане, когато изплуват.

В купа разтворете петмеза във вода /1:1/. Потопете всеки геврек в сместа, а след това във сусам и изпечете в гореща тава, застлана с хартия до златист загар.

Ако нямате петмез, може да го замените с мед.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
24.09.2016 11:50
Весе, много благодаря!
Поздрав!
0
0
Веселина Константинова
Рецептата ми сподели една приятелка и аз веднага я приготвих. Станаха страхотни! Чаена чаша - имам в предвид обикновена ч.ч. с вместимост около 200 мл. Що се отнася до загрятата тава - просто фурната да е загрята, а тавата със сухо и топло дъно. Дъното на тавата, ако е залепващо е добре да се покрие с домакинска хартия за печене. Вместо петмез, съм използвала и вода със захар. В България се намира трудно по магазините, освен ако не си го приготвиш сама.
За тестото не се притеснявай - като пресееш брашното и добавиш останалите съставки, прибавяй по малки количества вода, до получаването на меко тесто.
Рецептата не е сложна, а ти имаш умения и мисля, че няма да имаш проблеми да я приготвиш!
1
0
marcheva14
marcheva14
23.09.2016 23:25
Чудесна рецепта! От много време я търся. Няма начин да не съм в Истанбул и да не си купя геврече. Благодаря! Гласувам веднага с 5.
Връщам се да попитам, чашата с която са премерени продуктите колко грама е това ми е важно, защото 1 п суха мая отговаря за 1 кг брашно и другото нещо което искам да попитам, какво означава "гореща тава", може би е гореща фурна и колко градуса са това.
Петмез не съм виждала никога,, ще ги потопявам в мед и вода.
Благодаря!
0
0