Начин на приготвяне
Активирайте маята със захарта в част от прясното мляко и 2 с.л. брашно, пресейте останалото брашно и го смесете със солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и разбитите яйца с киселото мляко, оцета и олиото.
Добавяйте постепенно прясното мляко, докато измесите меко и пухкаво тесто. Намажете го с олио и оставете да втаса за 1 час.
Готовото тесто разделете на 6 топки, всяка топка се разточва на елипсовидна кора, кората се поръсва с плънка от сирене и нарязани на дребно печени чушки, завива се на руло и се усуква.
Така правите с всички топки, подреждате ги в тава и оставяте да втасат още 20-30 мин. Намазвате с разбития с мляко жълтък и печете на 200 градуса до готовност (около 45 мин.)
Ако искате усуканицата да стане пикантна, поръсете с лют пипер, когато слагате от плънката върху кората, аз направих 3 кори без лют пипер и 3 с лют.