Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усуканица с печени чушки и сирене

Усуканица с печени чушки и сирене

Усуканица с печени чушки и сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4-5
"Вкусна селска рецепта с печени чушки, яйца и сирене - от старите тефтери"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г бяло
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • прясно мляко - 350 мл топло
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък е за намазване)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • За плънката
  • чушки - 5 - 6 броя печени червени
  • сирене - 200 г
  • лют пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята със захарта в част от прясното мляко и 2 с.л. брашно, пресейте останалото брашно и го смесете със солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и разбитите яйца с киселото мляко, оцета и олиото.

Добавяйте постепенно прясното мляко, докато измесите меко и пухкаво тесто. Намажете го с олио и оставете да втаса за 1 час.

Готовото тесто разделете на 6 топки, всяка топка се разточва на елипсовидна кора, кората се поръсва с плънка от сирене и нарязани на дребно печени чушки, завива се на руло и се усуква.

Така правите с всички топки, подреждате ги в тава и оставяте да втасат още 20-30 мин. Намазвате с разбития с мляко жълтък и печете на 200 градуса до готовност (около 45 мин.)

Ако искате усуканицата да стане пикантна, поръсете с лют пипер, когато слагате от плънката върху кората, аз направих 3 кори без лют пипер и 3 с лют.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: