Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сватбена питка за захранване

Сватбена питка за захранване

Сватбена питка за захранване
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"За да върви бракът по мед и масло, трябва младите да бъдат захранени с вкусна пита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 1 килограм
  • масло - 1 ч.ч. за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа активирам маята с млякото, захарта и 2 лъжици брашно. Изчаквам около 15 минути през това време разбивам яйцата и останалото мляко.

Пресявам брашното, правя кладенче и изсипвам яйчената смес, после активираната мая. Замесвам средно твърдо еластично тесто. Намазвам го с олио и покривам с домакинско фолио.

Когато втаса, разделям втасалото тесто на две еднакви по големина части, всяка от тях на още 3. Разточвам всяка топка на малка кора и я намазвам обилно с масло.

Събирам на едно място 3 кори и навивам на руло. Получените две рула нарязвам на триъгълници. Подреждам ги в тава, а от краищата оформям средата.

След втасване мажа питката с разбит жълтък, прясно мляко и олио. Пека на 160 градуса в загрята фурна.

Декорацията на питката правя предварително като замесвам тесто от брашно - 170 г, вода - 100 мл, нишесте - 70 г и сол.

Разточвам кора и изрязвам с помощта на остър нож два лебеда. Изсушавам ги във фурна на 45 градуса.

Сватбената питка за захранване е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: