Вкусен пухкав домашен козунак

Кака и БаткоКака и Батко
Новак
11
137
9
177
14/02/2016
"Днес ще ви изненадаме с този пухкав домашен козунак. В него няма Е-та, подсладители, консерванти и оцветители - истинска домашна вкусотия! Това е рецепта, която трябва да си пазите"
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции3 Х 700 г
Сготви+1 точка
31 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо93 332
  • Преглеждания за месеца962
  • Преглеждания за седмицата24
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена31

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесването на тестото може да стане и на ръка, но аз предпочитам домашната пекарна. Всички продукти се поставят във ваничката, като се спазва правилото първо течните, после сухите. Естествено ако ползвате жива мая ще я разбиете предварително в част от затопленото мляко (не повече от 30 градуса).

Аз използвам програмата за тесто, която при мен е час и половина. В края на програмата може тестото да не е напълно втасало - изчакайте удвояването на обема му! Готовото тесто изсипете върху предварително намаслен плот. Разделете на три равни части. От всяка част направете три или четири пръчки с дебелината на кренвирш, дължината трябва да не е по-голяма от дължината на формичката ви.

Всяка пръчка пресуквате като фитил, ако ще слагате ядки, сега е моментът. От получените фитили (които са важни за получаването на прословутите конци) сплитате козунака с три или четири плитки. Не бързайте, има време за всичко. Полученият козунак поставяте във формата за печене, аз ползвам хартия за печене. Направете по същия начин и другите два козунака и оставете да втасат втори път на стайна температура (не във фурната). Идва тънкият момент с печенето.

Когато козунаците са почти удвоили обема си, когато тестото е меко, но не лепне, включете фурната на 50 градуса, намажете козунака с яйцето, разбито с 50 мл олио, поръсете със захар (първото количество захар попива в яйцето, но следващото остава кристално). Поставете готовите козунаци във фурната за 15-20 минути (фурната си е на 50 градуса), когато видимо набъбнат увеличете градусите на 180, печете така до получаването на златиста коричка и покрийте с алуминиево фолио.

След още 30-35 минути сте готови, фолиото предотвратява по-нататъчното запичане на повърхността, ако искате козунакът да е по-препечен махнете фолиото и печете до видът, който ви харесва. Леко недопеченият козунак е по-ароматен, по-препеченият е по-хрупкав и по-траен.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Албена Атанасова
Изключително вкусен, лек и пухкав козунак!
0
0
marcheva14
marcheva14
03.06.2016 01:54
Кака и Батко, добавям се , като изписвам наименованията на видове козунак снимани и направени от мен. Когато ги изпишеш горе в търсене на рецепти те ще излязат и ще се ориентираш по името ми - Мари14. Това са моите рецепти .
1.Козунак със заквасена сметана и какаова плънка.
2. Моят козунак Руска плитка.
3. Козунак с Маскарпоне.
0
0
Кака и Батко
Кака и Батко
03.06.2016 06:42
Определящото за мен при избор на рецепта за козунак беше заглавието на оригиналната "Да си направим козунак никак не е трудно". Единствената промяна в оригинала е това, че замесих тестото в хлебопекарната и първото втасване беше там. Никога през живота си не съм месил тесто преди, а сега го правя ежедневно. Нека не бягам обаче от темата - най-важното за мен е да не потроша един цял ден в приготвянето на манджата, който обаче го влече и му се занимава има пълното право да опита и по-сложни неща.
Не на последно място ще уточня и нещо друго - тази година така се стекоха нещата, че козунаците се направиха 5 дена преди Велик Ден, последният се изяде почти 5 дена след Велик Ден - нямаше никаква промяна във вкуса, а всеки знае как изглежда на втория ден купешкия козунак.
Успех!
Щом обичаш да се занимаваш и щом правиш козунаци целогодишно опитай тази рецепта и тогава отново ела тук и я оплюй! Добави си прославутата щипка сол, ползвай мая на Йоткер и нищо друго не променяй - ще ахнеш. Козунакът без ядки бухва повече!
1
2
marcheva14
marcheva14
02.06.2016 22:08
Кака и Батко, чукни на името ми и ще ти се отвори страницата на която можеш да видиш моите снимки и рецепти, лесно е. Нямам против винаги да дам съвет, не мисли, че аз съм ги измислила тези рецепти, винаги копирам, следя, опитвам от някои по-добри от мен. Това , че имам претенции за направата на добър козунак си е вярно. Много пъти съм пробвала, учила съм се, питала съм и винаги съм подбирала най-добрите рецепти. Резултатите сами говорят. Коментарът ми трябва да те амбицира за да се опиташ отново да направиш този прекрасен сладкиш. Аз не правя само по Великден, просто решавам някой ден и ги започвам. Това е практиката, която ме е научила да стана добра в направата им. Докато не направих според мен най-доброто на което съм способна аз не се спрях. Такава съм си във всичко, амбицията винаги ми е била водеща и не съжалявам, че съм си такава. Вярвай ми, градивно е. Виждам, че има и много по-добри от мен и аз си ги следя, записвам, копирам и опитвам и най-вече, питам.
Сърдечен поздрав! Мари14
2
2