Начин на приготвяне
Активирам маята с топлото мляко, захарта и малко брашно. Пресявам брашното и с всички продукти замесвам меко еластично тесто.
Оставям да втаса, след което го разделям на 5 топки плюс топка, колкото яйце, за центъра. От едната част правя плетеница, като я разделям на 2.
Едната навивам на фитил, а другата разточвам на кора, която режа по средата на ленти по 10 см на разстояние 1 см.
Промушвам ги един през друг и така се получава като решетка. Слагам я върху фитила и заделям на една страна.
От другите 2 топки, едната част правя фитил, другата разточвам на правоъгълник и изрязвам хоризонтално лентички.
Завивам лентичките от ляво надясно и от дясно наляво. От другата останала част разточвам правоъгълник, мажа с масло, навивам на руло, поставям в тавата и с ножица режа парчета по 1 см, като ги поставям наляво и вдясно.
От най-малката топка правя гладко топче, което режа с нож на кръст и го слагам в центъра на питката.
Оставям да втасва, след което я мажа с разбит жълтък, мляко и олио. Посипвам със семена и пека в загрята фурна на 160 градуса.