Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко. Трябва да е топло, а не горещо. Разтворете в него захарта и маята.
Пресейте брашното и самардалата в голяма тава. Направете кладенче в средата. В него излейте млякото с маята. С лъжица започнете да придърпвате по малко от брашното.
Когато се образува каша, добавете зехтина и намачканите картофи. Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто разтегляме на питка с дебелина около 1.5 см. Покриваме тава с хартия за печене и слагаме питката. С пръсти правим вдлъбнатини в тестото.
Поръсваме със самардала и натрошено сирене. Подреждаме сушени домати и поръсваме със зехтин. Оставяме да почине около 15 мин.
Печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Получава се мекичка и ароматна фокача.