Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Ин и Ян

Питка Ин и Ян

Питка Ин и Ян
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • мая - 20 г свежа
  • брашно - 700 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • вода - 400 мл топла
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в чашка с част от водата и малко захар. Разбърква се и оставяме да шупне. Сипва се в брашното, добавяме останалата вода, олиото, солата, яйцата.

Замесва се тесто и оставяме да втаса. Втасалото тесто се разделя на четири части. Една по една трите топки тесто се разточват на кръгли кори и се нареждат една върху друга в намаслена тава или върху хартия за печене.

Между тях се поръсва олио и натрошава сирене, без последната - тя не се маже. Отгоре се очертава леко, да се оформи фигурата.

Последното топче тесто се оформя на два дълги фитила и се усукват един в друг. Украсява се по фантазия с цветенца, сърчица или други форми.

Оставя се да втаса втори път, намазва се с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в умерена фурна 40 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: