Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Цяло голо пиле на фурна с картофи

Цяло голо пиле на фурна с картофи

Цяло голо пиле на фурна с картофи
Снимка: Радомира Михайлова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Голо, сочно, ароматно - пиле, в цялата му свежест, което ще ви впечатли с неповторим вкус"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1 кг цяло
  • картофи - 3 - 4 средни
  • олио - или зехтин
  • масло - 20 - 30 г
  • универсална подправка - за пиле
  • сол
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства от кожите му, картофите се почистват и нарязват надълго.

В отделна купа си омесвате картофите с копъра, солта и малко зехтин (2-3 с.л.). Пилето си го овалвате цялото с подправката (1-2 с.л.).

В тавичка от йенско стъкло изсипвате първо картофите и ги избутайте от центъра, там насадете пилето, като гърдичките му са към дъното.

Може още малко подправка да му ръснете, ако ви се струва недостатъчна.

Маслото си го нарязвате на тънки люспи и го нареждате върху пилето и картофките.

Слагате капака на тавичката и печете на умерена фурна за около 1 час и 15-20 минути или до готовност.

Когато извадите печеното пиле, може пак да го намажете с малко масло по загара му.

Цялото голо пиле на фурна с картофи е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#191570
Потребител#191570
Към автора, ако сваря кожата със минимално количество вода и больон, допълня със масло и зеленчуков бульон (получен от варенето на кожата със зеленчуци и сгъстен със церевично нишесте - прецеден), дали ще се получи още по-хубав загар и сочност?
Питам, защото рецептата много ми допадна, но пилешкото месо е безвкусно и сухо!?!
Благодаря за рецептата!
17.10.2017 21:29
Биляна Владова
Биляна Владова
и аз го правя така, само слагам повечко масло и чесън
27.04.2016 13:09
3
Валентин Миранов
Валентин Миранов
много сочно и вкусно.
27.04.2016 12:44
1