Ванилови френски макарони

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
996
8k
3k
3k
1
17/03/2016
"Класически френски слепени сладки с домашно сладко"
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 066
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • белтъци - 90 г (престояли поне 24 ч в хладилник)
  • захар - 72 г кристална
  • пудра захар - 144 г
  • бадемово брашно - 117 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • Пълнеж
  • сладко - 4 с.л. вишнено - малиново домашно
  • коняк - 1 с.л. (може и ром)
  • желатин - 1 с.л.
* мерки и количества
Слепени Сладки

Начин на приготвяне

Първо си пригответе плоска тава и хартия за печене с начертани кръгчета около 3 до 4 см, ако нямате специална подложка за макарон. Хартията трябва да се обърне, за да не останат следи от молива по макарона.

Белтъците трябва да се престояли в хладилник поне 24 часа предварително, а най-добре е да престоят три дни в хладилник. В деня на приготвяне се изваждат на стайна температура за около 2 часа.

Бадемовото брашно, пудрата захар и семенцата от шушулката на ванилията се смилат предварително в блендер. Остъргват се добре стените на блендера и отново се минават за 1 до 2 секунди до хубаво брашно, което задължително се пресява през сито, като се премахват по-едрите бучици.

За предпочитане е да се работи в метална висока купа, в която се разбиват белтъците - в началото на ниска степен до леко разбухване. Постепенно се добавя на два пъти кристалната захар, увеличава се скоростта на миксера и се разбива до твърд и бляскав сняг. Сваля се купата от миксера и започва да се прибавят сухите съставки, т.е. бадемовото брашно и пудрата захар - на 3 до 4 пъти.

Бърка се с широка шпатула в една посока - отдолу към върха и се правят всеки път около 10 бр. завъртания, като сместа се изтегля и нагоре, т.е. към мен. Общо завъртанията на сместа трябва да са точно 50 бр. Трябва да се получи лъскава смес като лава, а дали е готова се пробва, като с чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя в плитка чиния. Ако образува връхче, което не спада след няколко секунди, означава че още няколко разбърквания са необходими.

Готовата смес се прехвърля в пош с накрайник около 3 1/2 см. Пошира се върху хартията за печене по направените кръгчета. Тавата се удря няколко пъти в плота, за да излезе въздухът от белтъците. Оставят се настрани за около 40 минути да засъхнат. Ако са се получили малки връхчета на макарона, може да се натиснат с леко навлажнени пръсти до гладкост.

Макароните се пекат на 150 градуса за около 10 до 15 минути, или на 130 градуса за около 20 минути. Дали са готови макароните се проверява, ако могат лесно да се отделят от хартията, или когато са направили хубаво краче в основата си.

Сладкото леко се пасира, за да стане с по-голяма гладкост и се поставя на слаб котлон за няколко минути, за да се отпусне. Сваля се от огъня и се добавя коняк или ром. Разбърква се. В студена вода се поставя желатин и след като набъбне хубаво се изсипва с топлата смес от сладкото.

Разбърква се и се оставя на студено, за да се стегне, но не и прекалено, за да може да се постави на черупката на макарона. Може да се постави с пош или с малка чаена лъжичка, като се намазва добре от всички стани на долната част на черупката. Похлупва се с втората черупка. Макароните се оставят няколко часа на хладно преди консумация.

Забележка: Пекох ги на 130 градуса с вентилатор точно за 25 минути, защото всяка фурна е различна. Работила съм с голяма точност в грамажа и съм ползвала електронен кантар, това е едно от условията за направата на хубав макарон.

Източник: ползвала съм в кухнята с Йоана Петрова и

joyofbaking.

Комплект пош и форми за шприц 27 части в кутия
За страхотни сладкиши препоръчваме:
Комплект пош и форми за шприц 27 части в кутия
33.99 лв.
Виж ››

Запишете името си под най-красивите сладкиши, дребни сладки и домашни бисквити с комплекта от пош и форми за шприц. Безброй варианти за декориране, удобна кутия за съхранение и лесна употреба. Комплектът пош и форми за шприцоване е от нас, въображението - от вас.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
31.12.2016 00:53
Добавям три снимки на едни шарени френски макарони, направени днес. Пълнеж от бял шоколад, масло , сметана и мента. Направени са набързо за вкъщи и не съм пресявала бадемова смес затова са и малко "рошави" отгоре, не са напълно гладки, но няма значение на вкус са фантастични. Бяха ми останали 180 г белтъци от Коледа и преседяха точното време в хладилник и бяха много подходящи за работа.
0
0
Наталия Петрова
Когато белтъците са престоели( аз знам 3 дни) се втечняват и това е едно от основните правила за правенето на френски макарони.
0
0
marcheva14
marcheva14
07.05.2016 17:41
Добави коментар.
Да, Наталия, имаше си обяснение, но аз в момента не мога да се сетя какво точно беше, нещо се променя състава им на белтъците когато преседят. Благодаря, че сподели.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Какъв е смисъла да стоят белтъците няколко дни в хладилник, а след това да са на стайна температура?
0
0
marcheva14
marcheva14
07.05.2016 17:34
Добави коментар.
Ирина, белтъците трябва да са стари, т.е. преседели няколко дни в хладилник, най-малко 24 часа, това е задължително, а за да се разбият хубаво трябва да са били поне два часа извадени предварително от хладилник, да са на стайна температура Това е указанието във всяка една рецепта и аз го спазвам винаги..Ако се разровиш из рецептите ще разбереш защо трябва да престоят най-малко 24 часа в хладилник , а най-добре поне 3 до 5 дни.
0
0