Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш Лорен с бекон и спанак

Киш Лорен с бекон и спанак

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Киш Лорен с бекон и спанак
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Един добре направен Киш е малко удоволствие за обяд или вечеря заедно със зелена салата и чаша вино"

Необходими Продукти

  • Маслено тесто
  • брашно - 175 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 113 г студено на кубчета
  • вода - 30 мл ледена
  • Плънка
  • спанак - 200 г
  • бекон - 3 ленти или шунка
  • лук - 1 глава малка
  • чесън - 1 скилидка пресован
  • чедър - 120 г или пармезан
  • яйца - 2 бр. L
  • сметана - 120 мл (35 - 40% неподсладена)
  • прясно мляко - 160 мл
  • сол
  • черен пипер
  • чили - 1 бр. суха чушка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се в блендер или миксер. В блендера се слага брашното и сол, добавя се студеното масло на кубчета и се разбива на принципа старт - стоп на блендера няколко пъти, за да може да стане тестото бързо на трохи.

Ледената вода се добавя на тънка струйка, първо около 2 с. л. и после цялото количество, но тестото трябва да остане рехаво. Не се омесва с ръце, а се разбива за не повече от 30 секунди. Изсипва се върху фолио и с ръце бързо се оформя на сплескан диск.

Завива се с фолиото и се оставя в хладилник за 1 час, за да се развие добре глутенът. На набрашнен плот се разточва и за да се осигури еднаква дебелина, се повдига всеки път и се завърта на четвърт оборот, като се разточва винаги от центъра навън.

За да е сигурно, че е правилният размер като диаметър се измерва тавичката - тарт, като се поставя на обратно върху тестото и с 5 см то трябва да е по-голямо от външната страна на тартата.

Когато е разточено достатъчно се изчиства с четка излишното брашно, поставя се на точилката и се навива върху нея и се поставя внимателно, като се разгъва. Тестото никога не бива да се дърпа с пръсти, защото ще се свие при печене, а леко се притиска с върховете на пръстите около основата и страничните ръбове на тартата. Набожда се с вилица на повечко места, за да не се вдигне по време на печене.

Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути до хубав златист цвят и ръбовете му трябва добре да са се отделили от стените на тарта.

Пълнеж:

200 г спанак се задушава на пара за няколко минути, за да остане свеж и зелен. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади. В тиган се запържва беконът на кубчета до хубав златист цвят. Изважда се. Задушават се лукът и чесънът с малко мазнина - 2-3 с.л зехтин и бучка масло и се прибавя спанакът, беконът, разбъркват се за да се смесят ароматите. Свалят се от огъня и се охлаждат.

В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, прясното мляко, сол, черен пипер и смачкана чушка Чили и се изсипва в изпеченото тесто. Покрива се с настъргано твърдо сирене. Кишът се пече на 200 градуса за около 20-25 минути.

Кишът Лорен с бекон и спанак е готов.

Забележка: ползвах за по-голямо удобство блендер, но може и да се работи в миксер. За твърдо сирене ползвах Чедър. Лютата чушка Чили е по желание.

Ползвах тефлонов тиган и не съм запържвала бекона в мазнина, а го оставих той да си пусне своите си аромати. Мазнина добавих при задушаването на лука.

---------------------

Един добре направен Киш е малко удоволствие за обяд или вечеря заедно със зелена салата и чаша вино. Добър е както топъл, така и студен. Това е традиционна вечеря на една французойка, която го приготвя в неделя и така има за цяла седмица, защото Кишът се съхранява в хладилник за дълго време.

Историята по кулинария ни разказва, че първите кишове са от немската кухня, Kuchen, което означава че се прави с всичко което е имало в една кухня, т.е. набързо събрано. После се е пренесъл във Франция в региона на Лорен и от там се води името му Киш Лорен. Всеки Киш е различен по себе си, но винаги е с яйчено-сметанова смес, бекон и всякакъв вид зеленчуци, но и винаги с хубаво настъргано твърдо сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: