Начин на приготвяне
Работи се в блендер или миксер. В блендера се слага брашното и сол, добавя се студеното масло на кубчета и се разбива на принципа старт - стоп на блендера няколко пъти, за да може да стане тестото бързо на трохи.
Ледената вода се добавя на тънка струйка, първо около 2 с. л. и после цялото количество, но тестото трябва да остане рехаво. Не се омесва с ръце, а се разбива за не повече от 30 секунди. Изсипва се върху фолио и с ръце бързо се оформя на сплескан диск.
Завива се с фолиото и се оставя в хладилник за 1 час, за да се развие добре глутенът. На набрашнен плот се разточва и за да се осигури еднаква дебелина, се повдига всеки път и се завърта на четвърт оборот, като се разточва винаги от центъра навън.
За да е сигурно, че е правилният размер като диаметър се измерва тавичката - тарт, като се поставя на обратно върху тестото и с 5 см то трябва да е по-голямо от външната страна на тартата.
Когато е разточено достатъчно се изчиства с четка излишното брашно, поставя се на точилката и се навива върху нея и се поставя внимателно, като се разгъва. Тестото никога не бива да се дърпа с пръсти, защото ще се свие при печене, а леко се притиска с върховете на пръстите около основата и страничните ръбове на тартата. Набожда се с вилица на повечко места, за да не се вдигне по време на печене.
Пече се на 200 градуса за около 25-30 минути до хубав златист цвят и ръбовете му трябва добре да са се отделили от стените на тарта.
Пълнеж:
200 г спанак се задушава на пара за няколко минути, за да остане свеж и зелен. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади. В тиган се запържва беконът на кубчета до хубав златист цвят. Изважда се. Задушават се лукът и чесънът с малко мазнина - 2-3 с.л зехтин и бучка масло и се прибавя спанакът, беконът, разбъркват се за да се смесят ароматите. Свалят се от огъня и се охлаждат.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, прясното мляко, сол, черен пипер и смачкана чушка Чили и се изсипва в изпеченото тесто. Покрива се с настъргано твърдо сирене. Кишът се пече на 200 градуса за около 20-25 минути.
Кишът Лорен с бекон и спанак е готов.
Забележка: ползвах за по-голямо удобство блендер, но може и да се работи в миксер. За твърдо сирене ползвах Чедър. Лютата чушка Чили е по желание.
Ползвах тефлонов тиган и не съм запържвала бекона в мазнина, а го оставих той да си пусне своите си аромати. Мазнина добавих при задушаването на лука.
---------------------
Един добре направен Киш е малко удоволствие за обяд или вечеря заедно със зелена салата и чаша вино. Добър е както топъл, така и студен. Това е традиционна вечеря на една французойка, която го приготвя в неделя и така има за цяла седмица, защото Кишът се съхранява в хладилник за дълго време.
Историята по кулинария ни разказва, че първите кишове са от немската кухня, Kuchen, което означава че се прави с всичко което е имало в една кухня, т.е. набързо събрано. После се е пренесъл във Франция в региона на Лорен и от там се води името му Киш Лорен. Всеки Киш е различен по себе си, но винаги е с яйчено-сметанова смес, бекон и всякакъв вид зеленчуци, но и винаги с хубаво настъргано твърдо сирене.