Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 170 градуса. Приготвя се плоска тава с хартия за печене.
Лешниците трябва да са счукани на едри парчета и запечени. В купа се смесва еспресото, прясното мляко, яйцето и ванилията. Разбиват се с телена бъркалка.
В купата на миксера се разбива брашното и захарта, содата, бакпулверът, солта и всички сухи подправки на слаба степен да се обърка добре. Постепенно се добавя течната смес и се разбива, като се добавят и лешниците и шоколадът и се оформя тесто, което е силно лепкаво.
Изважда се от миксера и се поставя върху силно набрашнен плот. Дели се на две равни части и с набрашнени ръце се оформя на цилиндър с дължина 25 см и ширина 5 см. Слага се в тава с хартия за печене с разстояние между двата цилиндъра около 5 см.
Пече се на 170 градуса за около 35 минути с вентилатор. След като са готови бишкотите се оставят за 10 минути в тавата и след това се изваждат и охлаждат върху скара. Студени се разрязват с много остър и назъбен нож на 2 см дебелина по диагонал.
Филийките бишкоти се поставят в легнало положение и се запичат за 5 минути, за да се изсушат и да станат хрупкави, след това се обръщат и отново се запичат за 5 минути.
Забележка: оригиналната рецепта е със смлян карамфил, но аз го замених с индийско орехче. Пека на вентилатор. Бишкотите се съхраняват дълго време в затворена кутия.
----------------------------------
Името Biscotti се използва от италианците за дълга и извита бисквита и първоначално е била използвана и предназначена за потапяне във вино или кафе. Името й идва от Bis - което означава два пъти да се повтори и Cotto - бисквита и винаги е печена или варена.
Някои бишкоти са с масло, но тази има основно сухи съставки. Характерно е, че е винаги с диагонална форма и винаги се пече два пъти, за да е препечена и суха и с дълъг срок на годност.
Капучино бишкотите са готови.
Коментари