Домашен тутманик

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15
"От домашното определено по-хубаво няма. Поредното доказателство е този пухкав домашен тутманик! Участвай и ти в нашата кулинарна игра, бъди част от Готвач.бг -> https//gotvach.bg/game"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • зехтин - 5 - 6 с.л., може и олио
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - колкото поеме, за по - меко тесто
  • сирене - натрошено за плънката
  • олио - за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Угасете содата в киселото мляко. Замесете тестото от продуктите постепенно, като първоначално се слага съвсем малко от брашното, за да се получи каша с гъстота на боза. Оставете я да почине за 15 мин. След това размесете с още брашно, докато се получи доста меко тесто.

Оставете отново да почине за 15 минути. Разделете тестото на 2 топки. Всяка топка разтеглете на дълъг правоъгълник, намажете ги с малко олио и поръсете с натрошено сирене, след което ги завийте по отделно, а после и заедно един в друг, за да оформите тутманика.

Сложете тутманика с намазнена тава (около 25 см диаметър) и го сложете за около 2 часа да втаса и да удвои обема си на по-топло място. Може да използвате и слаба фурна. Намажете втасалия тутманик с малко олио отгоре и сложете да се изпече до готовност. Проверявайте го с клечка. Изпечения тутманик увийте в кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
547
423
322
29
10
Дай твоята оценка:

Коментари

СИЛВИ
СИЛВИ
здравейте,аз съм млада жена и сега се уча да меся и да правя тутманик и така не ми се получи незная защо ,но искам само да споделя че във рецептата няма никаква последователност а мисля че това е от значение все пак благодаря и пак ще пробвам ,но със друга рецепта .
05.11.2013 00:48
14
димитрова
димитрова
много добре
28.09.2013 12:42
1
EMILI
EMILI
ами,,може би,,,двете рула се навиват едно след друго, за да се оформи руло в тавата,,,
10.09.2013 14:35
Яна
Яна
И аз не мога да разбера как точно да го завия. Може ли някой да обясни по подробно? :)
17.05.2013 08:30
2
Gio
Gio
Много бързичко се получи - просто опитах различен подход при "завиването". Разточих две кори, за да не стават твърде дебели. Разпределих сиренето, към което прибавих две яйца. След това увих кората - получава се един фитил, който нарязах напречно със топъл нож. Получените "баклавички" поставям в намаслената тавичка вертикално една до друга. Това е... Толкова е вкусно, че сигурно и в следващия си живот ще трябва да пазя диета...
09.02.2013 17:38
Теди
Теди
фурната за печена горна + долна ли трябва да е,или на вентилатор.Благодаря
08.02.2013 09:25
Кремена
Кремена
Стана невероятен.Аз го пекох около 30 мин на 200 градуса.Чудничък стана.Благодаря за рецептата :-)
01.02.2013 21:30
Цвети
Цвети
На каква температура се пече?
28.01.2013 09:23
Димитров
Димитров
Изглежда много добре, но какво значи да се завият един в друг? Да се завият на плитка ли ?
05.01.2013 17:03
Пейкова
Пейкова
Ще я пробвам дано да стане
28.12.2012 15:56
ДИАНА
ДИАНА
ТОВА Е НАЙ СПОЛУЧЛИВАТА РЕЦЕПТА И НАЙ ИКОНОМИЧНА.САМО ЕДНО ДОПЪЛНЕНИЕ ПРАВЯ АЗ КАТО ГО ЗАЛИВАМ С ЗАПЪРЖЕНО ОЛИО С МАЛКО ГАЛЕТА И СОЛ.
05.12.2012 12:36
1
МАЙЯ
МАЙЯ
Тази рецепта е най–точната от всички,които разгледах до сега!!!
05.07.2012 15:41
1
гери
гери
наистина разкошен тутманик
19.02.2012 19:18
1
suzana
suzana
Много хубав тутманик.
20.10.2011 16:30