Начин на приготвяне
Пресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в хладкото мляко.
Добавете 1 с.л. захар, щипка сол и 1-2 с.л. брашно. Оставете маята да втаса.
Готовата мая изсипете в кладенчето. Добавете разбитите яйца със захарта. Добавете олиото, маслото, ванилията и рома.
Замесете меко тесто. Ударете го в плота около 100 пъти, без да го блъскате много силно. Оставете го да втаса на топло, като го покриете с фолио.
Разточете кори, наръсете ги със счукани орехи и увийте на руло. Сплетете по 2-3 плитки и оформете козунаците в тавичка.
Намажете отгоре с жълтък, поръсете с кристална захар и гарнирайте с орехови ядки. Оставете отново да втаса.
Печете в умерена фурна, като постепенно увеличите градусите. Ако започне да почернява отгоре, покрийте с домакинска хартия.
Козунакът с орехи е готов.
Коментари