Начин на приготвяне
Нарязваме локумчетата на едри парчета. Маята смесваме със захарта, млякото и малко брашно, правим качишка, която оставяме да втаса. Разтопяваме маслото и смесваме с олиото.
В подходящ съд разбиваме яйцата, захарта, ванилията. На тънка струйка добавяме олиото и маслото, разбъркваме до хомогенна смес. Слагаме кашичката, разбъркваме.
Постепенно добавяме и брашното, замесваме меко тесто. Оставяме да втаса на топло. След втасването разделяме на топчета. Взимам едно топче и с точилката разточвам докато се получи около 3-4 мм. Разрязвам на 6 лентички, но не до края.
Започвам да заплитам винаги от най-крайната лява лента, редувам едно отдолу, отгоре и така до края. След като сплета поставям от нарязаните локумчета и завивам на не стегнато рулце, като от двете страни леко придърпвам към долната част, която ще сложа в силиконовата формичка.
Поръсвам със захар и оставям да втаса. Трябва да заемат 1/3 от формичката преди втасване. Подреждам в тавичка и пека до готовност, в началото на ниски градуси, постепенно увеличавам до 160.