Домашни Орехчета

редакция:
МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Домашни Орехчета
Снимка: Monika Ivanova
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Вкусотиите, които нашите баби са ни приготвяли, са останали завинаги в сърцата ни. Такава е и тази прекрасна ретро рецепта за домашни орехчета."

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 2 ч.ч. до меко тесто
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • мас - 60 г или разтопено масло
  • сода - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • масло - 60 г
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • какао - 1 с.л.
  • коняк - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме си тестото от изброените продукти като първо разбиваме яйцата със захарта, маста (маслото), киселото мляко и ванилията, а след това добавяме и пресятото брашното със содата. Трябва да се получи меко тесто.

Откъсваме си малко и слагаме в отворите на преса за печене с форма на орехчета.

Печем си орехчетата в пресата на котлона. Оставяме да изстинат.

За крема сложете в тенджера 400 мл от прясното мляко със захарта и сложете да заври на ниска температура, аз слагам на 5. Разбърквайте периодично, за да не ви загори.

В купа сложете яйцата, останалото прясно мляко и брашното. Разбийте до гладка смес.

Щом заври млякото със захарта, махнете от котлона. На тънка струйка добавете яйчената смес и маслото нарязано на малки бучки. Върнете на котлона и изчакайте да заври.

Махнете от котлона, сложете смлените орехи и разбъркайте. За аромат на крема слагаме какаото и коняка, и пак разбъркваме.

Покрийте млечния крем със стреч фолио и оставете напълно да изстине.

Във всяка половинка на орехче слагам крем и залепваме две по две.

Поднесете домашните орехчета с чаша ароматно кафе.

Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и другите ни рецепти за слепени сладки, напукани сладки или тези неверояни меденки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Яйцето в плънката сурово ли си остава, или нещо ми убягва.
19.12.2024 03:52
1
Покажи всички подкоментари
Марияна
Марияна
Извинявам се не съм написала - брашно колкото поеме за меко тесто. Моята преса ми е от 25 години, руско производство. Да, и сега се продават такива преси - за орехчета, гъбки, миздички и са на цена около 20, 25 лв.
24.05.2016 14:27
9
6
Албена Асенова-Писева
Албена Асенова-Писева
Ако е вкусът познат от едно време,трябва да са разкошни.
24.05.2016 11:49
1
Албена Асенова-Писева
Албена Асенова-Писева
А има ли такива преси да се продават сега в магазините?
24.05.2016 11:48
4
5