Неустоима питка на конци с грозд

10/06/2016
"Понякога залък топла питка, сирене и домат са всичко, от което има нужда човек "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции12-13
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 937
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладка вода около 1/2 ч.ч. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете маята да се активира.

Пресейте брашното, направете кладенче и чукнете яйцата, като отстраните единият жълтък за намазване.

Добавете киселото мляко, част от олиото и солта. Замесете меко тесто, като постепенно добавяте олиото до измесването му.

Оставете тестото да втаса, като го завиете с домакинско фолио. Разделете готовото тесто на 4 топки. Разточете всяка топка на кора.

Намажете с олио всяка кора и ги наредете една върху друга. Оформете кръг в средата с помощта на паничка. Нарежете на триъгълници и завийте всеки триъгълник на фитил.

Поставете питката в подходяща тава със сухо и намазнено дъно. Намажете я с жълтък. Замесете 2-3 с.л. с 1 ч.л. сол на твърдо тесто.

Оформете грозд от соленото тесто в средата на питката. Оставете я отново до втаса и изпечете до златисто, като в началото фурната е по-слаба и постепенно увеличавате градусите.

Готовата питка напръскайте с вода и оставете да поизстине. Моята баба казваше: Да се върне от нивата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веселина Константинова
Да, можеш! Три броя са достатъчни, като оставиш един жълтък за намазване на питката.
1
0
Plesneva
Plesneva
10.06.2016 20:45
Мога ли да заменя яйцата с кокоши?Къде в София да ги търся тези патешки,бе Веси :)))?И с колко броя да ги заменя,примерно 3 кокоши много ли ще са?
0
0