Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хачапури»Хачапури по Тбилиски

Хачапури по Тбилиски

Хачапури по Тбилиски
Снимка: Веселина Константинова
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
9
"Чак до Армения отскочихме, за да ви донесем автентична рецепта за Хачапури! Да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • масло - 1 с.л. растително
  • кашкавал - 400 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към прясното мляко добавете 1 яйце, захарта, солта и олиото.

Пресейте 2 ч.ч. брашно (едната чаша я оставяте за измесване), добавете содата, разбъркайте и прибавете млечната смес.

Омесете меко тесто, като посипвате от брашното (тестото не трябва да лепне много по ръцете, но и не трябва да е много твърдо, защото хачапурите ще станат жилави).

Покрийте готовото тесто с кърпа и го оставете да се отпусне. Настържете кашкавал на едро ренде, добавете едно яйце и размесете - плънката е готова.

Тестото оформете на руло. Нарежете рулото на 9 части. От всяко парче тесто оформете тънка питка. Сложете от плънката в центъра по 1-2 с.л.

Съберете краищата към центъра и слепете. Получената топка разточете отново, но не на много тънко и натискайте много силно. По желание може да намажете с жълтък.

Изпечете хачапурите в сгорещена фурна до златисто. Готовите хачапури намажете обилно с масло.

Хачапурите по Тбилиски са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: