Начин на приготвяне
В купа смесвате маята, захарта и топлата вода заедно с 200 г от брашното. Разбърквате докато стане гладка каша, покривате с кърпа и оставяте 20 минути докато маята шупне. След това добавяте останалото брашно и солта и месите хубаво на набрашнен плот докато получите гладко и еластично тесто (около 7 минути).
Поставяте тестото в намазнена купа и покривате отново да престои на стайна температура за поне час или докато видите, че обемът му се е удвоил.
Заливката приготвяте като обелите и накълцате чесъна и го залеете със зехтина. Добавяте и нарязаните на дребно подправки и загрявате сместа за 1 минута на силен котлон. Оставяте настрана да се смесят ароматите и продължавате с тестото.
Изваждате го на набрашнен плот и направо го разточвате без да го месите отново. Разточете го на правоъгълник приблизително 45х25см с дебелина 6-7 мм. С четчица нанасяте заливката върху тестото.
Разрежете правоъгълника на 5 ленти по широчина. Поставяте лентите една върху друга и ги режете на 5 по-малки квадратчета. Пренасяте ги в намазнена форма за хляб и ги редите с някои от разрезите нагоре. Покрийте и оставе да втаса последни 30 минути.
Когато дойде време за печене- в загрята на 220 гр. фурна се пече 10 минути, след което намаляте на 190 градуса и допичате около 20 минути. Добре е хляба да се остави да се охлади на решетка и чак тогава да се разчупва.