Начин на приготвяне
В купа пресейте двата вида брашно. Разтворете маята във водата заедно със захарта.
Изсипете в брашното, добавете олиото, млякото и солта. Замесете меко тесто и го разделете на 4 части.
В купичка сипете олиото (зехтина), добавете подправки по избор (аз използвах шарена сол, чубрица, мащерка и риган).
Разточете една топка тесто с големината на тавата, в която ще печете.
С помощта на нож очертайте триъгълни парчета, но не ги нарязвайте (виж снимките).
В широката част на всеки очертан триъгълник направете разрези като малки триъгълници. Хванете внимателно острата част и го обърнете навън.
Така направете и останалите триъгълници. След това направете разрези при върха на големите триъгълници.
С помощта на химикалка или молив притиснете така че разрезите леко да се отворят.
Оставете погачата да втаса. Намажете я с жълтък разбит с малко кисело мляко. Печете на 200 градуса около 35 минути.
Ароматната погача Цвете е готова.
Коментари