Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Сметанови питки с плънка

Сметанови питки с плънка

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Сметанови питки с плънка4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"Меки питки, в които се крие ароматна изненада - най-вкусният подарък, който може да поднесете!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 650 - 700 г
  • мая - 20 г
  • сметана - 200 г заквасена
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр. без 1жълтък
  • за плънката
  • кайма - 300 г
  • зелен лук - 2 стръка
  • кашкавал - 150 г
  • манатарки - 1 шепа сушени
  • подправки - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете меко тесто. Оставете да почине за 30 минути. Запържете каймата докато смени цвета си. Добавете лука, манатарките (предварително накиснати в топла вода) и подправките.

Оставете да се охлади и добавете нарязания на кубчета кашкавал. Разточете на кора и изрежете кръгове с голям ринг (8-9 см).

В единия край на всяко кръгче сложете от плънката и покрийте с другия. С помощта на вилица защипете краищата (аз съм използвала специален уред).

Подредете ги в тава и оставете да втасат за 30 минути. Намажете с жълтък разбит с прясно мляко.

Печете пълнените хлебчета на 200 градуса около 30-35 минути. По желание може да си оставите малко от тестото, да го омесите с още брашно и да изрежете цветенца, за да украсите питките.

Сметановите питки с плънка са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: