gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка София Комерс

Питка София Комерс

Питка София Комерс
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
20/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Натрошава се свежа мая в хладката вода със захарта и се оставя да втаса за 10-15 минути. Когато шупне се излива в пресято брашно. Добавя се олиото, солта и прясното мляко. Бърка се с вилица докато се получи топка тесто, после се замесва на средно меко тесто, което не лепне. Намазва се с олио и оставям на топло да втаса 40 минути.

Готовото тесто се разделя на три части. Първата се разделя на три части. Всяка се разточва с диаметър, като тавата, в която ще печем, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. Последната не се маже.

С нож се срязват на 8 триъгълника, като се започва на два пръста от края и се минава през средата. В получените триъгълници се прави разрез. Всяко връхче се промушва през разреза и се обръща навън. Втората част се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и навиваме на руло. Срязва се на 4 рулца, а всяко се реже диагонално на две.

Получените листенца се нареждат като вътрешен кръг. Последното топче е в средата на питката. Оставя се както е оформена в тавата да втаса още веднъж 20 минути. Намазва се с разбит жълтък и 1 с. л. олио. Поръсваме семена. Замесва се декорацията от малко вода , сол и брашно.

Разточва се и с формички се изрязват цветенца, а от малки фитилчета оформям буквите и се залепват върху бухналата питка. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: