Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Трифон Зарезан

Питка Трифон Зарезан

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Питка Трифон Зарезан3 / 3
21/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Всеки празник може да бъде отбелязан с питка - това зависи само от сръчните ръце на домакинята"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • мая - 20 г
  • захар - 3 с.л
  • сол - 1с.л
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • вода - 200 мл топла
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете тесто. Оставете да втаса и го разделете на 2 части.

Едната част разточете (да не е много тънко) и изрежете кръгчета (около 7-8 см). Всяко кръгче сгънете на две и после пак на две.

Подредете ги по края на тавата. От другата част отделете малко количество тесто за украсата. Другото го оформете на топка и поставете в средата.

Отделеното тесто омесете с още брашно, за да стане по-твърдо. От него направете украсата за питката.

След като втаса, я намажете с разбития жълтък и олио. Подредете украсата и печете на 200 градуса до готовност.

Готовата погача намажете с масло и завийте в чиста кърпа.

Питката Трифон Зарезан е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: