Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка за Бъдни вечер

Содена питка за Бъдни вечер

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Традицията повелява на Бъдни вечер да се меси содена питка, вкусна и красива като тази тук"

Необходими Продукти

  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • олио - 3 супени лъжици
  • оцет - - 1 супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче. Содата за хляб се погасява във оцета. След като се погаси содата се добавя към брашното. Добавят се и останалите продукти.

При постоянно бъркане се добавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се оставя на страни за около десетина минути да почива.

В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката. Отгоре питката се набожда цялата със вилица, за да не се пукне. Готовата пита се помазва само с олио.

Отгоре украсата е направена от брашно, сол и вода. Пекох содената питка на 200 градуса, за около 30-35 минути. След като се извади от фурната питата се поръсва със вода и се завива със кърпа, за да омекне.

В питата по желание може да сложите и стотинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
57
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Димитър Дадачев
Димитър Дадачев
Всичко е добре , но това СЪС ми идва в повечко , това змийска питка ли или съсодена ?!??!?
11.12.2016 23:49
14
18