Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сватбена питка на рулца

Сватбена питка на рулца

Сватбена питка на рулца
Снимка: Ваня Георгиева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"С такава вкусна пита щастливият семеен живот на младото семейство е гарантиран"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 360 мл
  • яйца - 2 бр
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 1 кг
  • за намазване на корите
  • масло - 1 к.ч
  • за намазване на питката
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л
  • олио - 1 с.л
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплям млякото и от половината част активирам с маята, малко захар и брашно. Пресявам брашното 2-3 пъти, за да бухне повече питката.

Замесвам с останалите продукти тесто средно твърдо, което оставям да втаса. Когато е готово го деля на две части - едната малко по-голяма.

От по-голямата разточвам голяма кора, която мажа с масло и навивам на руло, като гледам края да остане отдолу. Режа на рулца по диагонал. От другата част отново разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло - нея режа на малки триъгълници.

От тези триъгълници и рулца редя по края на тавата и после вътрешността. А центъра оформям с по-неоформените части. Оставям питката да втаса и през това време замесвам много малко тесто за декорация, от което изработвам 2 халки и едно цвете.

Мажа питката с разбитото яйце, мляко и олио поставям халките и цветето и поръсвам с семена. Пека в загрята фурна за около 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
И тук солта нещо не е както трябва, на всички рецепти за питките съм писала примерно 1 ч.л или 1 к.л, не зная тук защо липсва ( л.) така изглежда че е чаша което не е правилно.
30.09.2016 11:13