Начин на приготвяне
Затоплям млякото и от половината част активирам с маята, малко захар и брашно. Пресявам брашното 2-3 пъти, за да бухне повече питката.
Замесвам с останалите продукти тесто средно твърдо, което оставям да втаса. Когато е готово го деля на две части - едната малко по-голяма.
От по-голямата разточвам голяма кора, която мажа с масло и навивам на руло, като гледам края да остане отдолу. Режа на рулца по диагонал. От другата част отново разточвам кора, мажа с масло и навивам на руло - нея режа на малки триъгълници.
От тези триъгълници и рулца редя по края на тавата и после вътрешността. А центъра оформям с по-неоформените части. Оставям питката да втаса и през това време замесвам много малко тесто за декорация, от което изработвам 2 халки и едно цвете.
Мажа питката с разбитото яйце, мляко и олио поставям халките и цветето и поръсвам с семена. Пека в загрята фурна за около 35 минути.
Коментари