Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Класически козунак със стафиди

Класически козунак със стафиди

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Пухкав козунак, който ще ви върне в детството!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 200 мл
  • мая - 1 кубче от 40 г или 2 пакета от 7 г
  • захар - 16 с.л. (200 г), по 4 лъжици на яйце
  • лимонова кора - настърганата на 2 лимона
  • стафиди - 100 г накиснати в някакъв концентрат - ром, бренди, коняк, водка
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното (важно е брашното да е хубаво качество! ) и правите кладенче. Затопляте леко млякото, в което слагате захарта да се разтопи и слагате маята, за да се активира.

Добавете към тях половината олио, разбитите яйца, солта и настърганата лимонена кора. Разбъркайте добре получената смес и я изсипете при брашното.

Замесете меко тесто, като добавяте по малко брашно. Когато получите хубаво, меко тесто, трябва да започнете да добавяте постепенно останалата част от олиото, като направите дупки на тестото и слагате по малко олио, докато тестото го усвои.

Не е задължително да биете тестото по 100 пъти, както са правили нашите баби. Важното е, докато месите, да разтягате тестото и да го издърпвате, за да се издължава. После пак го смачквате на топка и пак изтегляте. Наистина упражнението си е сериозно, но така се получават хубавите конци на козунака.

Но пък ако някой ви е изнервил, най-добрият начин е да си го изкарате, като понабиете тестото :))) Така ще получите и една безплатна антистрес терапия :)

След като тестото поеме всичката мазнина, е ред на накиснатите стафиди, които слагате по същия начин като олиото. Аз оставих и няколко, които да сложа върху козунака за украса. Оставих го да втаса добре, оформих на плитка, която завих на руло, намазах с белтък и поръсих със захар, както и боцнах стафидите.

Оставих да втаса още веднъж, без да го пришпорвам във фурната. След което вече го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

Класическият козунак със стафиди е готов.

Източник: Ралица Николаева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
40
30
20
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasimira Davidova
Krasimira Davidova
Вашата рецепта използвах и за моят първи козунак! Стана уникален, страшно вкусен и съм страшно благодарна за лесното и достъпно обяснение! Весели и светли празници :)
15.04.2017 16:26
marcheva14
marcheva14
Това ти е първи козунак??? отличничка! Това означава ,че ще ги работиш по Великден още много. Ваня те е посъветвала да слагаш мас, никога не го прави и веднага ще се аргументирам защо, първо са ми слабост да правя козунаци и второ, само в България се е слагало мас назад в годините защото сме били много беден народ, а мас колкото искаш е имало по селата и да се слага масло е било лукс и така е останало и занапред . Няма Великденски хляб в никоя Европейска рецепта, специално съм ги разглеждала една по една. Всички обредни хлябове за този празник се правят само с най-хубавите продукти. Стафидите - напоени предварително в ром наистина се слагат вътре в тестото за да не прегарят.
Не се заяждам, девойки прекрасни, но първо обичам да се коментират различни рецепти, а и винаги различните мнения по дадени рецепти ми харесва, а там където съм сигурна в направата на дадена рецепта мога да споря, и още веднъж не се заяждам, а съм усмихната.
01.10.2016 20:57
3
2
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Маслото наистина ще придаде по-добър аромат на козунака,може да добавиш и парченца шоколад.Става страхотен!Съжалявам за оценката,нещо обърках звездичките :)
01.10.2016 14:37
1
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много вкусно изглежда, аз слагам от златните стафиди но само вътре го омесвам защото отгоре като се препекат и стават твърди. Мас също може да сложиш малко ако имаш или масло.:)
01.10.2016 13:30
marcheva14
marcheva14
Соня чудесен козунак с чудесна структура! Формата му се е запазила при изпичане. Бих те посъветвала, ако не се сърдиш веднага ще го изтрия, мазнината да я вдигнеш на грамаж 250 т и да е в повече на маслото и по-малко на олиото, но нека да го има защото то дава мекота в козунака, но пък маслото играе роля за хубав аромат, например 200 масло и 50 мл олио. Така са ме учили, така и аз предавам наученото, а ако не вярваш отвори да видиш моите козунаци. Както виждам сложила си от тъмните стафиди, те са повече за готвене, защото са с по кисел вкус, златните са по -сладки и по подходящи. Само споделих.
01.10.2016 12:43
1
2
1
Покажи всички подкоментари