Начин на приготвяне
Пресявате брашното (важно е брашното да е хубаво качество! ) и правите кладенче. Затопляте леко млякото, в което слагате захарта да се разтопи и слагате маята, за да се активира.
Добавете към тях половината олио, разбитите яйца, солта и настърганата лимонена кора. Разбъркайте добре получената смес и я изсипете при брашното.
Замесете меко тесто, като добавяте по малко брашно. Когато получите хубаво, меко тесто, трябва да започнете да добавяте постепенно останалата част от олиото, като направите дупки на тестото и слагате по малко олио, докато тестото го усвои.
Не е задължително да биете тестото по 100 пъти, както са правили нашите баби. Важното е, докато месите, да разтягате тестото и да го издърпвате, за да се издължава. После пак го смачквате на топка и пак изтегляте. Наистина упражнението си е сериозно, но така се получават хубавите конци на козунака.
Но пък ако някой ви е изнервил, най-добрият начин е да си го изкарате, като понабиете тестото :))) Така ще получите и една безплатна антистрес терапия :)
След като тестото поеме всичката мазнина, е ред на накиснатите стафиди, които слагате по същия начин като олиото. Аз оставих и няколко, които да сложа върху козунака за украса. Оставих го да втаса добре, оформих на плитка, която завих на руло, намазах с белтък и поръсих със захар, както и боцнах стафидите.
Оставих да втаса още веднъж, без да го пришпорвам във фурната. След което вече го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.
Класическият козунак със стафиди е готов.
Източник: Ралица Николаева
Коментари
Не се заяждам, девойки прекрасни, но първо обичам да се коментират различни рецепти, а и винаги различните мнения по дадени рецепти ми харесва, а там където съм сигурна в направата на дадена рецепта мога да споря, и още веднъж не се заяждам, а съм усмихната.