Моята капама

Сия РибагинаСия РибагинаМастър Шеф69496120485
10/10/2016
"Няма моя, няма твоя - традицията повелява, когато се приготвя такава вкусна капама, задължително да се поканят най-близките хора "
Приготвяне30 мин.
Готвене330 мин.
Общо360 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
48 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо351 114
  • Преглеждания за месеца226
  • Преглеждания за седмицата78
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена48

Необходими Съставки

  • свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
  • телешко месо - 300 г
  • пилешко месо - 3 бр. бутчета
  • кисело зеле - 1 зелка
  • сланина - 150 г
  • наденица - 2 бр. прясна луканкова
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион
  • дафинов лист - 3 бр.
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 30 мл
  • черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
  • бахар - 3 бр. зърна
  • зелева чорба - 1 ч.ч.
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.

Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.

Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.

За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.

Рейтинг

5 15
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Петя
Петя
28.12.2018 18:34
Съблазнително изглежда -изкушава те да я направиш!
2
1
Stefka Petkova
Stefka Petkova
21.12.2018 14:21
Вкусно изглежда!
1
3
Stefka Petkova
Stefka Petkova
21.12.2018 14:21
Вкусно изглежда!
0
1