Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко, захарта и оставяме за кратко да шупне. С нея и останалите продукти се замесва меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втасва.
Приготвя се плънката. В тиган се загрява олио и се сипва ситно нарязан лук да се запържи, сваля се от котлона и разбъркваме с червения пипер. Оставяме да се охлади.
В купа се настъргват на ренде сварените картофи, добавя се натрошено сирене, риган и запържения лук. Разбърква се добре плънката, да се смесят продуктите. Втасалото тесто се разделя на 10 топчета.
Всяко се разточва на елипса. В едната страна се нарязва на 4 -5 ленти, а в другия край поставяме малка част от плънката. Навиват се рогчета, нареждаме в намаслена тава.
Отгоре се намазват с разбит жълтък и поръсваме семена. Слага се тавата във студена фурна и включваме на 180 градуса. Докато загрява фурната, Родопските рогчета втасват още веднъж и печем до зачервяване.
Рецептата е на Иван Звездев.