Сладка пита на Рози

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
9k
17
24/12/2019
"Питката е много подходяща за изписване на бебе и не само"
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 123
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За тестото
  • яйца - 3 бр. (белтъците в тестото, жълтъците за намазване)
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч. топла
  • олио - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче (42 г) прясна
  • брашно - около 800 г
  • Плънка по желание
  • течен шоколад - локум, гъсто сладко или мармалад, пестил
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От белтъците и другите съставки за тестото замесваме меко тесто (докато спре да се лепи тестото по пръстите). Оставяме го да втаса на топло за 30 минути.

Втасалото тесто премесваме и разделяме на топки с големината на едно яйце.

Всяка топка разточваме (може и на ръце и с точилка) на малка питка с големина колкото една кафяна чинийка.

Разрязваме на кръст (не до средата), поставяме лъжичка плънка в средата и завиваме, като оформяме розичка (вижте снимката от едни други мои солени кифлички).

Редим розите в намазана с меко масло тава с диаметър 28 см.

Разбиваме жълтъците с 2 с.л. прясно мляко и намазваме вече оформената питка, поръсваме с макови семена.

БЕЗ ВТОРО ВТАСВАНЕ, печем в предварително нагрята фурна на 180 градуса. Сладката пита на Рози е готова.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар