Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта и оставете да шупне.
Пресейте брашното и солта и направете кладенче. В него сложете олиото и жълтъка. Изсипете шупналата мая и започнете да месите .
Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете.
Разточете тестото на тънка кора и я намажете с разтопеното масло. После навийте на стегнато руло, разрежете го по дължина на две. Получилите се две дълги ивици срежете още на две.
После усучете ивиците две по две на два фитила. Получените два фитила навийте на охлюв.
Застелете дълбока тава (аз ползвах тенджерка с огнеупорни дръжки) с хартия за печене и сложете оформеното тесто вътре. Оставете да втаса за около 60 мин.
Намажете тестото с леко разбития белтък и поръсете със сусам. Печете питката в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре.
Бързата усукана пита е готова.
Коментари