Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача с маслини, риган и розмарин

Фокача с маслини, риган и розмарин

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Фокача с маслини, риган и розмарин
Снимка: Monika Ivanova
2 / 3
20/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Дори в страната на ароматните фокачи, тази с маслини, ригани розмарин е призната за най-вкусната и ароматна"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче жива
  • вода - 3/4 ч.ч. хладка
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • олио - за намазване
  • маслини - - 50 грама
  • риган
  • розмарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половин кубче жива мая се начупва в паничка. Към нея се прибавят хладката вода и захарта. Сместа се оставя за около десетина минути завита на топло.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се изсипва сместа с маята и захарта. Добавя се също олиото и солта. Може да добавите още около половин чаена чаша вода. Замесва се меко тесто.

Полученото тесто се оставя да втаса на топло за около половин час.

След като тестото втаса, се разточва на кръг. Разточеното тесто се прехвърля в тава, която е застлана с хартия за печене, и отново се оставя да втаса за около половин час.

След като втаса тестото, се помазва обилно със олио или зехтин. С пръсти се правят дупки в тестото. Отгоре си поръсва с предварително изчистените от костилките и нарязани маслини, риган и розмарин.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: