Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка Хаос

Пухкава питка Хаос

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
125 мин.
Порции
10
"В началото бе Хаос, после нещата си дойдоха на мястото, но от питката и трошичка не остана"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • суха мая - 2 пакетчета
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • топла вода - 150 мл
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • За поръсване
  • кашкавал - 150 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода, 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбърквате сместа и оставяте настрана, докато приготвите останалите продукти.

Използвате всички продукти без кашкавала, маслото и единия от жълтъците и замесвате тесто. Оставяте на топло за 40 минути да втаса, след което разделяте тестото на еднакви по големина топки и ги разточвате под формата на кръгли кори с диаметър около 30 см.

Редите кора, мажете с масло, отгоре кора и пак масло и така, докато свършат, като отгоре не мажете с нищо (между корите може да поръсите и с любими подправки и малко сирене). Започвате да режете от кръга различни по форма, но горе-долу еднакви по размер парчета, за да се изпекат равномерно.

Разхвърляйте ги във форма за торта или дълбока тава, покрита с хартия за печене. Не е важно да редите парчетата едно до друго или да търсите определена форма, когато втасат отново, а също и при печенето, празнините се запълват.

Оставяте за още 40 минути, докато питката втаса отново, след което мажете отгоре или с останалия жълтък или с мляко и олио и печете на 250 градуса на долно ниво във фурната за около 25 минути или когато забележите, че цветът на кората е почти готов.

Изваждате я и поръсвате с настърган кашкавал в цепнатините между парчетата. Връщате във фурна за още 5 минути до разтапянето на кашкавала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: