Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в хладка вода. В брашното направете кладенче и изсипете водата. Добавете солта, олиото и омесете меко тесто. Покрийте и оставете да втаса.
Нарежете киселото зеле на дребно и го сложете в загрято олио. Пържете дълго на слаб огън, като периодично разбърквате. Малко преди да е напълно готово сложете нарязания лук.
Зелето може и да го сварите, но на мен вкусът на пържено зеле ми харесва повече.
Щом зелето и лукът са готови, добавете каймата, ориза и подправките. Разбърквайте, докато каймата стане на трохи. Налейте около 200 мл гореща вода и варете до готовност на ориза.
Махнете от огъня и оставете да се охлади.
Намазнете форма за торта и разстелете втасалото тесто по дъното и стените, така че да излиза извън формата.
Надупчете тестото на дъното с вилица и изсипете охладената смес. Излишното тесто прегънете навътре.
Печете пирога в загрята фурна на 180 градуса до готовност на тестото - около 40 минути.
Мързеливите сарми в калпак са много вкусни.