Пълнозърнеста питка

28/11/2016
Plesneva
отPlesnevaПомощник Готвач1723512522
"Запретвайте ръкави, че питката си иска месене, месене и много мерак "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 654
  • Преглеждания за месеца155
  • Преглеждания за седмицата40
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 450 г пълнозърнесто
  • брашно - 3 супени лъжици бяло пшеничено
  • вода - 200 мл. хладка
  • кисело мляко - 3 супени лъжици
  • захар - 1 чаена лъжичка
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • олио - 3 супени лъжици
  • мая - 1/3 от кубче свежа от 42 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода разбийте трите лъжици кисело мляко. Добавете към този айрян натрошената мая, захарта и трите лъжици пшеничено брашно. Оставете за 10-15 минути, за да се активира маята. Щом маята е шупнала, добавете олиото и солта. Замесете меко нелепнещо тесто.

Замесването с активираната мая с бяло брашно, ще помогне за по-бързото и по- доброто втасване на вашата пълнозърнеста питка. Намазнете по-голяма купа и оставете тестото вътре да втасва. Не забравяйте да покриете купата с кърпа или стреч фолио. Оставете тестото да утрои обема си.

Готовото втасало тесто премесете леко с шепа пълнозърнесто брашно и оформете като питка. Сложете лист хартия в тавата на фурната, който посипете с малко брашно и сложете оформената питка. Поръсете питката отгоре също с малко брашно и направете няколко повърхностни разреза отгоре.

Оставете повторно да втаса около 15-20 минути. Печете в предварително заграта фурна на 180 градуса около 50 минути, но не по-малко. Хляба от този тип брашно иска по-дълго време за печене. Готовата изпечена пълнозърнеста питка завийте в кърпа и оставете 20-30 минути да почива. Този вид хлябове имат специфичен вкус и структура.

Източник:Ралица Николаеваподобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар