Коледна питка

PlesnevaPlesnevaПомощник Готвач1723512522
13/12/2016
"В най-хубавият ден от годината пригответе най-вкусната питка и я наречете за здраве, късмет и много щастие на всички на трапезата "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо35 478
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 14 г суха
  • вода - 350 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода - 1 к.л.
  • оцет - няколко капки
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирате маята с 1 ч.л.захар, топлата вода (да не е гореща, а приятно топла) и няколко лъжици брашно. Разбърквате и изчаквате да шупне.

В голяма купа изсипвате част от брашното като добавите солта, яйцето, киселото мляко, олиото и загасената в оцета сода. След като маята е готова добавяте и нея. Разбърквате и започвате постепенно да добавяте останалото брашно.

Всяко брашно поема различно, затова слагайте докато не получите меко и еластично тесто. Трябва да е меко като месестата част на ухото ви. Оставяте го да втаса, докато удвои обема си.

След което оформяте питката като пуйка. Първо се прави тялото, след което бутчетата, шията и крилцата. Оставяте да почине 20 минути, мажете с жълтък и печете на загрята на 180 градуса фурна.

Весели празници!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар