Обикновена содена питка за Бъдни вечер

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
346
95
350
6
24/12/2016
"В празничната пита паричка и клонка дрян сложете, наречете за здраве и благодат и поднесете на любимите си "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32 327
  • Преглеждания за месеца91
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • брашно - около 4 чаени чаши
  • сода за хляб - 1 чаена лъжици
  • олио - 5 супени лъжици
  • оцет - 1 супена лъжица
  • сол - 1 чаена лъжица
  • вода - 1 чаена чаша топла
  • За украсата
  • брашно - 4 - 5 супени лъжици
  • сол - 1 чаена лъжица
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Три чаени чаши брашно се пресяват. В отделна малка купичка се сипва оцета и се прибавя содата, за да се погаси. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената в оцета сода.

Добавят се солта и олиото. Разбърква се хубаво. След което постепенно се прибавя и водата. Замесва се меко тесто. Останалата една чаша брашно се използва при измесването на тестото. Готовото тесто се оставя да почине около 20-тина минути.

През това време се приготвя тестото за украсата. Тестото се приготвя от брашно, сол и вода.Това тесто остава бяло след печенето. След което се оформя плоска кръгла питка.

Отстрани питката се набожда с вилица. Това се прави, за да не се спука питката. Питката се помазва само с олио. Отгоре се оформя украсата от второто тесто. Правят се подходящи за празника фигурки.

Готовата пита се пече в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса. Пече се за около 30-тина минути. След като питата се опече се поръсва леко с вода и се завива за малко с чиста кърпа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар