Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Празнична грахам питка

Празнична грахам питка

Празнична грахам питка
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Вкусна постна питка, но не с бяло брашно, а с грахам, ето това е нашето празнично предложение за Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • грахам - 500 г
  • брашно - 300 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сода - 1 с.л. бикарбонат
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене сложете грахам брашното. Добавете пресятото бяло брашно. Разбъркайте.

Добавете зехтина, солта, захарта и угасената в оцета сода бикарбонат. Налейте топла водичка и замесете меко тесто.

Оставете за около 15 минути тесто, за да се отпусне, като предварително сте го завили с фолио.

Готовото тесто разточете и оформете содената питка. Сложете я в тава за печене с намазнено дъно.

В отделна купа размесете бяло брашно, сол и вода. Замесете твърдо тесто.

Направете подходящи декорации, подредете ги върху питката и притиснете.

Изпечете в загрята фурна до готовност. Готовото питка поръсете с вода и покрийте с чиста кърпа, докато омекне.

Питката е подходяща за Бъдни вечер, защото е постна.

Празничната грахам питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: